O koronatestiranje.com karti lokacija za testiranje na koronavirus u RH

Posjetite koronatestiranje.com prije čitanja teksta!

Kako je počelo

Svoje iskustvo sam prenio u tekstu o testiranju na COVID u Zagrebu, i nakon negativnog nalaza izašao sam iz izolacije. Nažalost, u posljednjih par tjedana broj otkrivenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj ruši sve rekorde, a mali testni kapaciteti naše zemlje konačno dobivaju pažnju. Međutim, čak niti u trenutnoj situaciji masovne psihoze, građani RH i dalje ne mogu lagano naći osnovne informacije o testiranju u svojoj zemlji. Na Službenoj stranici Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu 17.8.2020. je konačno objavljena lista “Svih testnih centara u Hrvatskoj”, koja je bila pozitivni korak u pravom smjeru.

Međutim, vrlo brzo je postalo očigledno da na službenoj listi fali čitav niz lokacija, a mnoge informacije su provjerljivo netočne. Nakon nekoliko (relativno uspješnih) pokušaja da krive podatke ispravim kroz poprilično bizarnu komunikaciju s @koronavirus_hr nalogom, odlučio sam da je najbolje da u ovoj situaciji vodim primjerom, umjesto da se svađam s community managerima Vlade RH na Twitteru. Tokom mjeseci boravka u izolaciji u New Yorku, u situaciji kad su taj grad i zemlju u potpunosti zanemarile državne i gradske vlasti, svjedočio sam nizu akcija društvene samopomoći (mutual aid), od dijeljenja i dostave hrane siromašnima do šivanja maski i sastavljanja bicikala za zdravstvene radnike. Sve su to primjeri situacija u kojima su državni sustavi u potpunosti zakazali (što ne smijemo zaboraviti!), ali su također i prilike da zajednice izgrade bolje i pravednije sustave.

koronatestiranje.com mapa

  • Da lagano saznate gdje se nalaze testni centri i kada rade
  • Ako se želite testirati bez uputnice, a ne znate gdje to možete
  • Ako želite kontaktirati testni centar, a nitko vam se ne javlja na telefon koji ste našli na službenoj stranici
  • Ako se nalazite u mjestu koje ne poznajete

Kako se informacije i procedure konstantno mijenjaju, ako uočite grešku ili znate nešto više, molim vas da ispunite formular za prijavu novih informacija.

Tehnička pozadina

Za više tehničkih detalja posjetite GitHub repository projekta.

Ovaj projekt se sastoji od dva dijela:

  • Vrlo jednostavne baze podataka u Google Sheets tablici koja je dostupna kao json feed
  • Web stranice s mapom koja se automatski ažurira kad se podaci u bazi podataka promjene

Podaci se upisuju u Google Sheet, a zatim se live json feed konvertira u geojson file pomoću shell skripte. Novi json file se commita u GitHub repository, na kojem se nalazi i čitava stranica (trenutno se sastoji isključivo od statičnog html indexa). Sama mapa koristi Umap servis koji je baziran na OpenStreetMapu i omogućava spajanje na geojson feedove. Mapa je zatim embeddana na web stranicu. I to je sve!

Kako se uključiti

  • Poboljšanju (ili potpunoj reviziji) koda web stranice, pogotovo zbog ograničene responsivnosti na mobitelima
  • Provjeravanju i ažuriranju točnih informacija na gotovo dnevnoj bazi

Ako ste zainteresirani, pošaljite mi mail na vladimirvince at gmail.com, ili DM na Twitteru: @mejs

Poslat ću vam invite za projektni Slack, a u međuvremenu možete pogledati: